Lat eller omotiverad?

Min vita ponny Prince kallas mer ofta än sällan, lat. 
Jag hittade en väldigt bra text som förklarar "den lata hästen". 
En text som är värd att fundera på både en och två gånger. 
 
 
DEN LATA HÄSTEN
 
 Därför blir hästen lat

Tänk på något tillfälle du själv känt dig lat. Kanske var det en matteuppgift du hade svårt för att förstå eller en dötråkig städning som din pappa tjatat om. Hästen känner sig lat av samma anledning som du! Hästen kanske är less på att ryttaren ger blandade och tjatiga signaler, eller så har hästen harvat dressyr i ridhuset flera dagar i sträck.

 

Se till att inte tjata

Alla ryttare har varit där: ett hopplöst segt ridpass av evigt skänklande och smackande. Ibland kämpar ryttaren till och med hårdare än hästen! Men det här gör hästen latare och mindre motiverad att röra sig över huvud taget. För hästen känns det som ett evigt tjatande, där ryttarens skänklar och spö fortsätter gnida fastän hästen rör på påkarna! Men då kanske du tänker ”men hallå, om jag inte skänklar så kommer ju den lata hästen stanna helt…”. Lösningen på tjatet är att göra hästen känsligare för hjälperna – vilket du gör genom att renodla hjälperna.

Gör ridningen rolig!

Ingen vill tråktrava på volt i ett mörkt ridhus dag efter dag. Om du har möjlighet att variera träningen och miljön för hästen – gör det! Till och med den lataste människan blir superpeppad när något spännande händer. Vad gillar den lata hästen du känner? Dressyr på utebanan, turridning i skogen med andra hästar, miljöträning, tömkörning, körning, bommar och hinder, eller besök på en annan ridklubb? Den lata hästen behöver korta pass, så den går in i stallet igen med gott humör och är positiv inför nästa ridpass.

Magiska tricket: renodla

Så vad i all världen menas med att ”renodla hjälperna”? Det är världens bästa övning för att ”fixa inställningarna” på hästen och göra den känslig och lydig för dina signaler! När du renodlar hjälperna ger du bara en enda signal åt gången, och ser till att hästen svarar kvickt på den. Så här gör du när du ”renodlar skänkeln”, vilket gör hästen alert och lydig för framåtdrivande hjälper. Förstärkningarna i steg 2, 3 och 4 ska gå snabbt, de tre stegen ska ta cirka tre-fyra sekunder! Du kan göra renodlingar mellan alla gångarter och som tempoväxlingar. Kom ihåg att inte använda tygeltag och skänkelhjälp samtidigt! Du kan till och med göra den här övningen redan när du leder in hästen på ridbanan, så den blir uppmärksam på dig.

 

Värm upp tillsammans!

Det är en bra vana att leda hästen några varv innan du sitter upp. Jogga gärna tillsammans! Både du och hästen blir lite varma i kroppen, du kan också se om hästen verkar frisk och normal. Testa att ”renodla hjälperna” även när du leder hästen, så den blir uppmärksam på dina signaler.

 

SAMMANFATTNING 

-Gör mer av det hästen tycker är roligt

-Variera miljön, träningen och övningar

-Träna korta pass, så hästen inte hinner tröttna

-Se till att din ridning och dina hjälper inte blir tjatiga

-Gör hästen känslig för dina hjälper med ”renodling”

-När hästen gör rätt – beröm massor!

-Rid övergångar, tempoväxlingar och mer raka spår

-Var själv peppad, glad och snabb med skänklarna